Duonos gira - receptas kaip pasigaminti greitai
Šventės
Automibiliai
Darnus gyvenimas
Humoras
Kita
Namai
Psichologija
Rankdarbiai
Receptai
Sveikata
Technologijos

Duonos gira - receptas kaip pasigaminti greitai

Ne tik šiltu bet ir kitu laikotarpiu - duonos gira vienas mėgstamų lietuvių gėrimų. Kartais sunku ištverti ir laukti ilgai kol gira subręs. Žinoma - ilgiau pastovėjusi ji turi rūgštesnį skonį ir daugiau laipsnių alkoholio. Siūlome greitą duonos giros receptą tiems, kurie mėgsta saldžią girą, bet tiks ir tiems kurie mėgsta "stipresnę" duonos girą.

Pirmiausiai turite žinoti keletą dalykų:

1. Mielės "valgydamos" cukrų gamina alkoholį - maždaug 1l. giros suteikti 1 laipsnį alkoholio reikia ~16g. cukruas.

2. Jei mielės "suvalgo" visą cukrų - gira lieka nesaldi, o rūgštoka. Jei per daug mielių - jausis mielių skonis.

O dabar prie darbų. Jums reikės:

1. 10-12 litrų verdančio vandens (galima virinti 2x5l.);

2. 30-50g. mielių;

3. 1 kepalo duonos;

4. 800g. cukraus;

5. >= 15l. puodo ar kito indo girai užraugti.

6. Reikalingas kiaurąsamtis, sietelis jei norite duonos giros be duonos nuosėdų.

7. Užkekmšamų indų (butelių, "bambalių" ar kt.) pagamintai girai išpilstyti ir saugoti.

8. Papildomų prieskonių (razinų, kmynų) rinkitės pagal skonį (galima ir be jų pagaminti duonos girą).

 

Duoną supjaustę riekelėmis išdžiovinkite (kad greičiau - galima orkaitėje ar ant keptuvės - tik nesudeginkite). Arba galite kaupti džiovintus duonos likučius ir juos panaudoti.

Džiovintą duoną sudėkite į didelį talpų indą ir užpilkite verdančiu vandeniu.

Pasilikite apie pusę stiklinės cukraus, o visą kitą supilkite į duonos giros rauginimo indą. Taip pat, jei norite, įdėkite kmynų.

Palaukite kol vanduo atvės iki ~ 20 laipsnių temperatūros (pastatykite balkone ar kitoje vietoje, kad kuo greičiau vanduo atvėstų).

Pusę stiklinės cukraus ištrinkite su mielėmis kol šiek tiek pradės putoti. Supilkite mieles į duonos giros indą. Indą uždenkite merle ar rankšluosčiu (ar dar kažkuo - svarbu leisti girai "kvėpuoti"). Pastatykite "raugą" kuo šiltesnėje vietoje (prie radijatoriaus, šiltame pavėsyje - manau rasite kur :)

Po paros gira bus paruošta (jei vakare paruošėte duonos girą - kitos dienos vakarą galėsite mėgautis skania duonos gira).

Taigi po paros kiaurąsamčiu, sieteliu atskirkite duonos likučius nuo giros, skystį supilstykite į butelius, pagal skonį ir poreikį įdėkite razinų ir gerai užkimškite.

Jei paruoštą duonos girą inde rauginsite ilgiau ir ji nustos "burbuliuoti" - greičiausiai ji bus rūgšti - į butelius įdėkite cukraus tam, kad gira taptų saldesnė ir "užsigazuotų". Verta žinoti - razinos į butelius dedamos ne tik dėl skonio - džiovintose razinose yra šiek tiek vyno mielių kurios keičia ne tik skonį bet ir pratęsia rūgimo procesą.

Atšaldyta gira - skaniau. Ir ne tik - jei paliksite butelius su gira stovėti šiltai - toliau sparčiai vyks rūgimo procesas ir buteliai gali "iššauti", jei paliksite pravirus butelius - saldumas giroje mažės - laipsniai didės.

Šaltoje vietoje (pvz. šaldytuve) supilsčius į butelius girą galima išlaikyti iki 2 mėnesių.

 

Ragaukite! Skanaus!

 

P.S. Galima gauti įvairių skonių, įvairaus stiprumo girą naudojant ir kitus produktus. Tam reikia eksperimentuoti, skanauti ir bandyti vėl!